Exkurze - Medova hora

17.9.2014 jsme se sešli u Obecního úřadu a vydali jsme se na exkurzi do lomu v Medově hoře. Většina z 27 účastníků šla pěšky, pár lidí, pro které je lom daleko , jelo auty. V lomu se nás ujal pan Komárek, který nás seznámil s historií a současnou činností kamenolomu.

Žulový kamenolom se nachází v těsné blízkosti obce Studená v okrese Jindřichův Hradec. Vlastní činnost byla v lokalitě poprvé zahájena v roce 1863, a to z volně dostupných kamenů. V roce 1898 byla zahájena činnost prováděna hornickým způsobem. Tento rok je v dostupných historických zdrojích uváděn jako otevření všech takzvaných mrákotínských lomů v této lokalitě. Dobývaná žula z těchto lomů byla barevnější, tvrdší a lepší než všechny ostatní v jiných regionech a zároveň byla hodnocena jako nejlepší a nejzpůsobilejší v celém Rakousko-Uhersku. Kamenolom Studená obnovil svoji činnost v roce 1928 jako jámový lom ,,starý". Po roce 1948 byl provoz původního jámového lomu nevyhrazeného nerostu postupně zastaven
V novodobé historii dochází k opětovnému zahájení těžební činnosti v roce 1993, a to jako činnost prováděná hornickým způsobem. Na základě geologických průzkumů bylo zjištěno, že ložisko dosahuje takové kvality, která umožnila požádat o zařazení této lokality do kategorie výhradních ložisek. Jako ukončení tohoto procesu byl dne 15.12.2009 stanoven nový dobývací prostor výhradního ložiska STUDENÁ pro společnost CREDITFORFEIT, a.s.
Všichni jsme si se zájmem celý kamenolom prohlédli a opravdu nikdo z nás nezávidí chlapům tvrdě vydělané peníze.Na památku si každý z nás mohl odnést kostku nefalšované žuly.
Pro zobrazení fotografií klikněte na " celý článek".