Výlet 6.9.2018 - Terčino údolí, Nové Hrady

6.9.2018 - výlet do Nových Hradů a Terčina údolí.
Vyjeli jsme v 7 hodin ze Studené se zastávkou ve Strmilově. Průvodcem byl pan Miroslav Sommer. I když to byl nováček v průvodcování a nevyhnul se začátečnickým chybám, vše dobře dopadlo a pan Mirek se osvědčil.
V Nových Hradech jsme se prvně vydali do Terčina údolí. Po ránu bylo ještě všude mokro... Asi po kilometru jsme došli kolem Hamru k Lázničkám. Objekt je využíván jako penzion s restaurací.
Přešli jsme říčku Horní Stropnici a po dalších 500 metrech jsme byli u cíle - u umělého Terčina vodopádu. Cestou jsme ještě minuli zříceninu Modrého domu a prošli skalisky, kde je Stropnice trochu dravější.
Dál jsme šli - každý dle svých možností - ke gotické tvrzi Cukštejn, která je v soukromém vlastnictví, odtud k památnému dubu a zpět k autobusu.
Následoval přejezd do Nových Hradů, oběd a prohlídka hradu.
Ve 14:30 jsme jeli k dalšímu naplánovanému cíli - Kostel v Římově. Zde nás již očekával pan farář z Českých Budějovic, který nám podal výklad o Loretě a jejím vzniku. Kolem Lorety je ambit s bohatou výmalbou a dvěma oltáři. Zde končí římovská Pašijová cesta.
Ještě následovalo příjemné posezení při odpolední kávě a cesta domů.
Počasí bylo krásné a takový byl i celý zájezd.
Anna Kolmanová

Pro zobrazení fotografií klikněte na ,,celý článek".