Javořice 31.12.2015

31.12.2015 se jako každý rok konal Silvestrovský výstup na Javořici.
I přes nepříznivé počasí se akce zúčastnilo obrovské množství lidí všech věkových kategorií. Na vrcholu Javořice se sešlo asi 20 členů organizace, pod vedením předsedkyně paní Tyslpretové, která obětavě mrzla a vydržela asi nejdéle.
Jenom škoda, že stávkoval foťák. Budu ráda, poskytne-li někdo fotky. Moje žadonění se dočkalo úspěchu a díky paní H.Tiché mohu uveřejnit fotky a povídání paní Marie Čeloudové.

18. silvestrovský výstup na Javořici
Na Silvestra 2015 jsme se probudili do mrazivého dne. Cestou na vrchol Javořice foukal východní vítr. Zastavil nás turista a povídal: ,,Tak nám dneska fouká sibiřský vítr." Cesta byla docela náročná, protože v ní byly hluboké zmrzlé koleje od traktorů. V lese kolem Javořice byla na podzim velká těžba dřeva.
Potkávali jsme rodiny s dětmi i starší turisty a cyklisty. Na vrcholu bylo připravené občerstvení: klobásy Mefisto, chleba a čaj. Překvapilo nás sluníčko, které ozářilo celý vrchol Javořice. Bylo to příjemné pro všechny turisty a hlavně byli spokojení fotografové. Tuto akci natáčela Jihočeská televize z Českých Budějovic.
Zakoupili jsme si pamětní knoflíky a novoroční čtyřlístky. Koupí novoročního čtyřlístku jsme přispěli na rozšíření programu "Turistika pro všechny". Klub českých turistů buduje trasy pro zdravotně hendikepované spoluobčany - vozíčkáře.
Po projevech hostů - zástupců městských úřadů z Jindřichova Hradce, Jihlavy a starostů přilehlých obcí jsme se vydali ke Studánce Páně, kde jsme tradičně rozsvítili svíčku a zavzpomínali jsme na zemřelé kamarády. Vraceli jsme se do Světlé na parkoviště k autu. Parkoviště bylo plné ještě před patnáctou hodinou.
Podle informace pořadatelů se na 18. silvestrovský výstup na Javořici vydalo 5 730 turistů. Jedná se o historický rekord.
Marie Čeloudová

A ještě se mi podařilo umístit sem příspěvek jihočeské televize o 18.výstupu na Javořici.


Pro zobrazení fotografie klikněte na,, celý článek".